فراخوان پروژه «چهار فصل تئاتر ایران» با موضوع کودکان و محیط زیست

48

پروژه «چهار فصل تئاتر ایران» با موضوع نمایشنامه نویسی کودکان و محیط زیست

پروژه «چهار فصل تئاتر ایران» خبر از برگزاری ششمین دوره آموزش نمایشنامه‌نویسی با عنوان «کودک و محیط زیست» داد. 

خبر خوب سه شنبه : ششمین فراخوان پروژه «چهار فصل تئاتر ایران» با موضوع «کودک و محیط زیست» منتشر شد و طبق آن تمامی افراد علاقه‌مند به نمایش‌نامه نویسی و نویسندگی در تئاتر می‌توانند اثر خود را تا نیمه اول فروردین ۱۴۰۰ به آدرس ایمیل sahnemagazine@yahoo.com ارسال نمایند.

ضمن اینکه طبق گفته ایوب آقاخانی مدیر دفتر مطالعات و پژوهش‌های مرکز هنرهای نمایش حوزه‌ی هنری و طراح و مسئول پروژه «چهارفصل تئاتر ایران» اعلام کرد که کارگاه‌های فصل پنجم این پروژه که چند روز پیش یعنی ششم اسفندماه برگزار شد شرکت کنندگان آن دوره در حال بازنویسی آثار خود هستند. موضوع کارگاه‌های فصل پنجم با توجه به شیوع کرونا و تلاش شبانه روزی کادر درمان برای مقابله با این ویروس و از جان گذشتگی این صنف به مدافعان سلامت اختصاص داشت. 

برای آشنایی بیشتر با فصل ششم که قرار است برگزار شود «چهار فصل تئاتر ایران» فراخوانی را منتشر کرده است که توضیحات کامل مربوط به این دوره در آن نوشته شده است. 

فراخوان دور جدید این پروژه به شرح زیر است:‌

«فراخوان فصل ششم پروژه‌ی «چهارفصل تئاتر ایران»: «کودک و محیط زیست»

بی‌تردید پهنه‌ی سراسر شگفتیِ طبیعت جولانگاه خوبی است برای جوینده‌ی عظمتِ خالق و خاستگاه خوبی است برای هزاران پرسشی که اگر پاسخش را بیابی، خود را یافته‌ای و این خود شگفتی بی‌بدیل دیگری است. «محیط زیست»، که از طبیعت آغاز شده و به «شرایطِ برساخته‌ی زیستیِ پیرامون» می‌رسد، از مسائل رَکین و بنیادین بشر معاصر است. برخورد او با این فرایند ـ ساختن و آماده‌کردن ـ و نیز با آنچه در اختیار دارد، چالش بزرگ و بسیار جدی و تعیین‌کننده‌ای را شکل داده است. انگار این خودِ اوست که مشکل می‌زاید و این هموست که اِشکال را رفع می‌کند. همین حد از تأثیر انسان معاصر، سبب‌ساز شکل‌گیری جریان‌های فکری، عملیاتی، و باورهای متنوع اما کاربردی این حوزه را سبب شده و دسته‌ها و نحله‌های متکثر را ـ خواسته یا ناخواسته، خوب یا بد ـ شکل داده است. این میانه نقش کودک به‌مثابه‌ی لوحِ سفیدِ نانوشته‌ای که ـ بخواهد یا نه ـ باید در مسیر زیستش وارد این چالش شود، برای رقم‌زدن آینده‌ی بشریت و محیط پیرامونش بسیار پررنگ، مهم، پیچیده و تعیین‌کننده است. هم رفتار انسان با دو عنصر «کودک» و «محیط زیست» و هم آغاز رفتارِ «کودک با محیط زیست»، هر دو محور به‌نظر شایسته‌ی مکث، تأمل، و درنگی عمیق است؛ اگر ما نیز در قافله‌ی همین «انسان معاصر»یم و همین آینده برای ما نیز مهم است.

آموزه‌های فرهنگ و سنت‌های ایرانی، همچنین تعالیم دین مبین اسلام که زیرساخت‌های فرهنگ معاصر ایرانی را شکل داده است، هر دو ـ به‌تفکیک یا با هم ـ روی تأثیر این دو عنصر، اهمیت آن‌ها و لزوم برخورد سنجیده با آن‌ها تأکید کرده‌اند.

«دفتر مطالعات و پژوهش‌های مرکز هنرهای نمایشی حوزه‌ی هنری» در راستای اهداف بلندمدت خود در زمینه‌ی تقویت بنیه‌ی نمایشنامه‌نویسی خارج از پایتخت، به‌عنوان هدف اصلی پروژه‌ی جامع ملی «چهارفصل تئاتر ایران» و همچنین در تداوم لذت فراوانی که از برخورد و مواجهه با قلم مجرب نمایشنامه‌نویسانِ مقیم شهرستان و همچنین نوقلم‌های صاحب‌انگیزه‌ی دور از پایتخت می‌برد، بر آن شد تا در فصل ششم از دور نوین این پروژه، در روزگاری که کودکانِ ایران‌زمین و آینده‌شان دغدغه‌ی مشترک ماست و «محیط زیست» و مسائل پیچیده‌ی آن نگرانی بشریت و در زمانه‌ای که هر دوی این عناصر آینده‌ساز با مصادیقی ناگهانی و اعلام‌نشده همچون ویروس پیچیده‌ای که امروزه جهان را درنوردیده و جوامع انسانی را در شرایط بغرنج قرار داده، افکار و ایده‌ها و قلم‌های صاحب‌ذوق و با انگیزه را به زایش در این مسیر برای قاب صحنه فرا بخواند.

لذا بدین‌وسیله از کلیه‌ی علاقه‌مندان به ادامه‌ی راه نمایشنامه‌نویسی و یا آغاز این راه در سرتاسر کشور ـ به‌استثنای کلانشهرِ تهران ـ دعوت می‌کند که ایده‌های اولیه‌ی خود را موجز و فشرده ـ حداکثر در یک صفحه ـ درباره‌ی «کودک و محیط زیست» (شامل «کودک» و «محیط زیست» به‌عنوان عناصر مهمی که باید مورد توجه واقع شوند و یا رابطه‌ی «کودک» با «محیط زیست» و یا تأثیر این دو عنصر بر هم و…) حداکثر تا نیمه‌ی فروردین ۱۴۰۰ به دبیرخانه‌ی پروژه‌ی چهارفصل تئاتر ایران یعنی دفتر مطالعات و پژوهش‌های این مرکز به آدرس الکترونیکی sahnemagazine@yahoo.com ارسال نمایند.

بدیهی است به روال همیشه، پس از بررسی و تأیید ایده‌های اولیه توسط اعضای هیئت‌علمی فصل ششم ـ که متعاقباً اعلام و معرفی خواهند شد ـ برگزیدگان فرصت خواهند داشت تا ایده‌های مصوب خود را در مهلتی که اعلام می‌شود تبدیل به نمایشنامه‌ی کامل کرده و دوباره برای بررسی اعضای هیئت‌علمی فصل ارسال دارند.

آثار منتخب در این مرحله وارد فرایند حضور در کارگاه‌های عملی و دریافت مشاوره جهت بازنویسی نهایی می‌شوند و در نهایت، آثار تأییدشده وارد صف انتشار در قالب مجموعه‌کتاب‌های «فصل سفید» (مجموعه‌نمایشنامه‌های خروجی پروژه‌ی «چهارفصل تئاتر ایران») می‌شوند تا پس از نشر، در شکلی فراگیر برای مطالعه و تولید در اختیار کلیه‌ی علاقه‌مندان به تئاتر در سرتاسر کشور قرار بگیرند.

علاقه‌مندان به شرکت در این فصل از پروژه می‌توانند رویکردهای خود را در قالب‌های مختلف تنظیم کنند. به عبارتی ایده‌های اولیه می‌تواند جدا از عرفِ نمایشنامه‌ها برای صحنه، به‌عنوان آثار عروسکی (برای گروه‌های سنی مختلف) نیز پیش‌بینی شوند.

آرامش و آمرزش انسان در زندگیِ پیچیده‌ی معاصر هدف مشترک ابناء بشر و توسعه‌ی زیرساخت‌های فرهنگی و رشد نمایشنامه‌نویسی کشور و به تبع آن ارتقای تئاتر این مُلک، آرزوی دیرینه و همرنگ ما و شماست.

دفتر مطالعات و پژوهش‌های مرکز هنرهای نمایشی حوزه‌ی هنری

خبر خوب سه شنبه

اواخر دی ماه امسال بود که ۲ جلد از خروجی‌های دور نوین این پروژه تحت عنوان «فصل سفید ۱» و «فصل سفید ۲» توسط انتشارات سوره‌ مهر منتشر شد. 

پروژه چهار فصل تئاتر ایران ؛ خبر خوب سه شنبه «فصل سفید ۱» که جلد اول این مجموعه است شامل سه نمایشنامه‌ به نام‌های:

  • «بی‌مصرف‌ها» نوشته‌ سعید بادینی از سیستان و بلوچستان
  • «کافه‌ی چیا» نوشته‌ صابر دل‌بینا از کردستان
  • و «صدای ما سفید است» نوشته‌ عارف مهتاب از اردبیل است.

 جلد دوم یعنی «فصل سفید ۲» شامل۲ نمایشنامه‌ است به نام‌های:

  • «عمه‌خانم» نوشته‌ اباذر محمدحسنی از خوزستان
  • «تماشاخانه‌ای در فیشرآباد» نوشته‌ سروش بهاری از مازندران

که از کتابفروشی‌های سراسر کشور می‌توانید این مجموعه‌ها را تهیه کنید.

بیشتر بخوانید: سومین دوره جایزه ادبی سیمین فراخوان داد

ایوب آقاخانی:

ایوب آقاخانی مدیر دفتر مطالعات و پژوهش‌های مرکز هنرهای نمایشی حوزه‌ هنری و مؤسس و سرپرست پروژه‌ آموزشی جامع ملی چهارفصل تئاتر ایران است. او بازیگر و کارگردان سینما، تئاتر و تلویزیون است و دارای مدرک کارشناسی ارشد نمایش با گرایش ادبیات نمایشی از دانشکده هنر دانشگاه تربیت مدرس است.

چرا این خبر خوب است؟

خبر خوب امروز سه شنبه را به فراخوان پروژه «چهار فصل تئاتر ایران» اختصاص دادیم چون که محیط زیست مطمئناً مسأله‌ای است که محصوصاً با توجه به سبک زندگی انسان امروزی بیشتر از هر وقت دیگری در معرض آسیب و خسارت‌های جبران ناپذیر است. یکی از مسائلی که مسئولین باید به آن توچه ویژه داشته باشند مسأله‌ی آموزش است و آموزش باید از سنین کم در افراد به وجود بیاید تا تأثیرات آن زودتر در آینده دیده شود. پروژه آموزشی چهار فصل تئاتر ایران با برگزاری چنین رویدادی قصد دارد که از کسانی که به تئاتر و نمایشنامه‌نویسی علاقمندند طرح‌ها و ایده‌های خود را در زمینه کودکان و محیط زیست ارسال کنند و علاوه بر اینکه آموزش‌های لازم برای نمایش‌نامه نویسی به افراد داده می‌شود بلکه دغدغه‌ای مهم در قالب هنر بیان می‌شود که می‌تواند به نوبه خود تأثیرگذار باشد.

تحلیل خبر: رضا زرگر

 

به این مطلب امتیاز دهید

امتیازدهی