محمد رسول اف و خبر خوب داوری در بخش اصلی جشنواره فیلم برلین
محمد رسول اف و خبر خوب داوری در بخش اصلی جشنواره فیلم برلین ۲۰۲۱
امسال هفتاد و یکمین جشنواره فیلم برلین (برلیناله ۲۰۲۱) در حالی قرار است برگزار شود که این جشواره مانند رویدادهای فرهنگی و هنری دیگر از شیوع ویروس کرونا در امان نبوده و قرار است که امسال بر خلاف هر سال در دو قسمت اجرا شود. ابتدا در تاریخ اول تا پنجم مارس (۱۱ تا ۱۵ اسفند) فیلمها به صورت مجازی نمایش گذاشته میشوند و از تاریخ از ۹ تا ۲۰ ژوئن (۹ تا ۱۹ خرداد) داوری جشنواره با حضور تماشاگران صورت خواهد گرفت. اما جشنواره امسال یک خبر خوب برای ما دارد و آن حضور محمد رسول اف به عنوان یکی از ۶ داور بخش رقابتی اصلی جشنواره است.
جشنواره بینالمللی فیلم برلین (Internationale Filmfestspiele Berlin) یکی از معتبرترین و قدیمیترین رویدادهای سینمایی جهان به شمار میرود که هر ساله در شهر برلین کشور آلمان با حضور بسیاری از سینماگران معروف جهان و حدود ۴۰۰ اثر برگزیده شده برگزار میشود و دارای دو جایزه اصلی و ارزشمند در هر بخش به نامهای خرس طلایی و خرس نقرهای است که نماد شهر برلین هستند.
برلیناله ۲۰۲۱
این جشنواره به برلیناله (Berlinale) نیز شهرت دارد و نخستین بار در سال ۱۹۵۱ با نمایش فیلمی از آلفرد هیچکاک بهنام ربکا برگزار شد و امسال قرار است که هفتاد و یکمین دوره آن برگزار شود.
امسال ۶ داور از کشورهای مختلف که همگی سابقه کسب جایزه خرس طلایی برلین را در کارنامه خود دارند برای داوری بخش رقابتی اصلی برلیناله ۲۰۲۱ انتخاب شدهاند.
جیانفرانکو رُزری یکی از مستندسازان برتر ایتالیایی است سال ۲۰۱۶ برای فیلم «آتش در دریا»
یاسمیلا ژبانیچ کارگردان اهل کشور بوسنی و هرزگوین فیلم «گرباویتسا» در سال ۲۰۱۶
آدینا پینتیلی در سال ۲۰۱۸ برای فیلم رومانیایی «به من دست نزن»
ایلدیکو انیدی فیلمساز اهل کشور مجارستان در سال ۲۰۱۷ با فیلم «در جسم و روح»
نداف لاپید در سال ۲۰۱۹ با فیلم «مترادف ها»
محمد رسول اف در سال ۲۰۲۰ برای فیلم «شیطان وجود ندارد»
همگی جایزه خرس طلایی جشنواره را دریافت کردند.
بیشتر بخوانید:
محمد رسول اف برنده خرس طلایی جشنواره فیلم ۲۰۲۰ برلین برای فیلم «شیطان وجود ندارد»
محمد رسول اف و خبر خوب
محمد رسول اف کارگردان، فیلمنامهنویس و تهیهکننده مستقل ایرانی، از اعضای آکادمی اسکار است که شاید خیلیها سال گذشته با درخشش در جشنواره فیلم برلین و کسب جایزه خرس طلایی برای فیلم «شیطان وجود ندارد» با او آشنا شدند.
محمد رسولاف در سن ۸ سالگی برای نخستین بار صحنه تئاتر را تجربه کرد و فعایلتهای هنری خود را با آثار کوتاه و تجربی ادامه داد. او نخستین بار از سوی رسول صدر عاملی دعوت به همکاری شد تا به عنوان دستیاری کارگردان برای فیلم سینمایی «دختری با کفشهای کتانی» کنار وی قرار بگیرد. این فیلم یکی از فیلمهای موفق در زمان اکران خود بود که با نظر مثبت بسیاری از منتقدان همراه شد.
او اولین فیلم بلند خود را در سال ۱۳۸۰ ساخت. فیلم «گاگومان» مستندی داستانی است که در بیست و یکمین جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمد و جایزه سیمرغ بلورین بهترین فیلم اول را دریافت کرد.
نگاهی به آثار سینمایی او :
«جزیره آهنی»
«باد دبور»
«کشتزارهای سپید»
«گشر»
«به امید دیدار»
«دستنوشتهها نمیسوزند»
«لِرد»
«مادر-پسر»
«هاچبک قرمز»
«شیطان وجود ندارد»
برخی از جوایز مهم رسول اف :
جایزه منتقدین فرانسیس شاله و بهترین کارگردانی برای فیلم «به امید دیدار» از بخش نوعی نگاه جشنواره کن ۲۰۱۱
کسب جایزه فدراسیون منتقدین بینالمللی (فیپرشی) از جشنواره کن ۲۰۱۳ برای فیلم «دستنوشتهها نمیسوزند»
جایزه بهترین فیلم از بخش نوعی نگاه هفتادمین دوره جشنواره فیلم کن سال ۲۰۱۷ برای فیلم «لِرد»
و آخرین آنها که سال گذشته در برلیناله ۲۰۲۰ بدست آمد و او موفق شد جایزه خرس طلایی را برای فیلم «شیطان وجود ندارد» کسب کند.
هر چند با حواشی بسیاری برای او همراه بود و به دلیل مشکلات به وجود آمده برای او و ممنوعیت خروج از کشور باران رسول اف دختر او به نمایندگی از طرف او در این جشنواره شرکت کرد و جایزه را دریافت کرد.
چرا این خبر خوب است؟
جشنواره فیلم برلین بعد از مراسم آکادمی اسکار در کنار جشنواره کن و ونیز نیز یکی از ۳ رویداد مهم سینمایی جهان محسوب میشود. امسال هم قرار است که با وجود شیوع کرونا با اندکی تفاوت نسبت به سالهای گذشته در دو مرحله برگزار شود و از آنجایی که پیش بینی میشود با ساخت واکسن کرونا تا ماه ژوئن اوضاع بهبود پیدا کند و تماشاگران بتوانند در جشنواره حضور داشته باشند قرار است که مرحله دوم برای اعلام نتایج مانند هر سال در یک مراسم ویژه با حضور تماشاگران برگزار شود.
سینمای ایران از سال ۱۹۷۴ تا کنون جزو کشورهایی بوده است که در این فستیوال معتبر بینالمللی حضور داشته است و تا کنون ۱۴ بار سینماگران ایرانی در بخشهای مختلف این جشنواره موفق به کسب جایزه شدهاند که بیشتر آنها در ۱۵ سال گذشته تا به امروز بدست آمدهاند و این اتفاق خوبی برای سینمای کشورمان در جوامع بینالمللی است.
نخستین بار در سال ۲۰۱۰ اصغر فرهادی موفق شد جایزه خرس طلایی بهترین فیلم را برای فیلم «جدایی نادر از سیمین» بدست آورد و سپس جعفر پناهی در سال ۲۰۱۵ جایزه خرس طلایی بهترین فیلم را برای فیلم «تاکسی» بدست آورد و سال گذشته هم به «شیطان وجود ندارد» محمد رسول اف میتوان اشاره کرد. این سه فیلم تنها اثرهایی هستند که جایزه خرس طلایی را برای سنمای ایران کسب کردهاند.
انتخاب محمد رسول اف به عنوان داور جشنواره ۲۰۲۱ فیلم برلین در بخش اصلی رقابتی یکی از اتفاقات خوب این چند وقته هست که به اعتبار سینمای ایران و فیلمسازان ایرانی میتواند کمک کند. هر چند در این سالها رسول اف با مشکلات متعددی از جمله ممنوعالکاری، ممنوعالخروجی و…. روبه رو بوده است و خیلی از منتقدان وی معتقدند که فیلمها و آثار او برای جشنوارههای بینالمللی است و به همین دلیل خیلیها با رزومه او در داخل کشور آشنا نیستند اما بی شک او یکی از کارگردانان خوش فکر و دغدغه دار نسل نو سینما است.
تحلیل خبر: رضا زرگر