سینما : مقدسترین هنر
من مریم هاشمیپور هستم. در رشته کارگردانی سینما در دانشگاه غیرانتفاعی سوره تحصیل کردهام. در این یادداشت میخواهم با شما از کارگردانی فیلم یا همان فیلمسازی صحبت کنم. برای من بهترین رشته و کار و چیزی که میتوانم متصور بشوم فیلمسازی است. از آن هم بالاتر از نظر من، تنها چیز مقدس در هستی «سینما» است. اسپیلبرگ و دیوید لینچ، کارگردانهای مورد علاقه من در دنیا و صنعت فیلمسازی هستند.
آنچه در فیلمسازی باید دانست
نیاز شخص به دانایی و دانستن لزومی را برای تحصیل در رشتهی فیلمسازی ایجاد میکند. برای ساخت فیلم ، درست مانند یک محقق و جامعهشناس باید زندگی، انسان و مکانیسم واقعیت زندگی را به وضوح شناخت که این موارد برای هر فیلمی تحقیقات جداگانهای میخواهد. به همین دلیل تحصیل در این رشته جرأت و تحمل زیادی نیاز دارد. نازها زان نرگس مستانه اش باید کشید…
روانشناسی و فیلمسازی در رشته کارگردان سینمایی
رشتههای تحصیلی مربوط به سینما همچون فیلمسازی احتیاج به برنامهریزی کلی دارد. جای واحدهای درسیِ روانشناسی و موضوعات مرتبط با روان را که از ستونهای این حرفه است در میان دروسی که ارائه میشود خالی میبینم.
آیا آشنایی با مهارتهای فیلمسازی کافی است یا شناخت بیشتری نیاز است؟
” از نظر من برای فیلمسازی تنها آشنا شدن با مهارتهای مورد نیاز کافی نیست اما در تحصیلات دانشگاهی رشته سینما با هر چه برای ساخت یک فیلم لازم است آشنا میشویم که به طور خلاصه فیلمنامهنویسی، شیوه برنامهریزی و تولید فیلم، تصویربرداری، مفهومسازی با تصویر، تدوین، بازیگردانی، سبکهای فیلمسازی را شامل میشود. “
کارگردان در صنعت فیلمسازی به مثابهی دانشمند در حوزهی علم است…
صحبت از جایگاه هنرمند رشتهی فیلمسازی در ایران بحثی طولانی را میطلبد و نیازمند تحقیقات گسترده و دقیق جامعهشناختی میباشد.
در دنیا یک کارگردان مانند یک دانشمند دیده میشود.
فیلمسازی و تأثیر آن…
سینما و فیلمسازی روی انسانهایی تأثیر میگذارد که در دنیای امروز یا هر روزی زندگی میکنند. بسته به اینکه فیلم چه موضوعی را بیان میکند دامنه تأثیرگذاری آن در زمان و مکان مشخص میشود. در مبحث نقد کار سینماگر، نحوهی بیان موضوع فیلم مورد بحث قرار میگیرد.
سینما چیست؟
سینما از نظر من یک شیوه آموزش است که زبان خودش را دارد و فیلمسازی یک هنر است. زبان آموزشی سینما مستند حرف زدن است. آنقدر مستند که شکل تصویر به خود میگیرد و با زبانِ بیزبانی سخن میگوید.
هدف از فیلمسازی چیست؟
هدف سینما و فیلمسازی آموزش است و سرگرمی در درجهای بسیار پایینتر و کوچکتر و دورتر قرار میگیرد که آن هم معنیاش آموزشی شادتر است.
آموزش واقعی مد نظر سینما است نه آموزش موعظه گونه و نصیحت که اگر هم آموزشی را در پی داشته باشد زبان سینما با آنها تفاوتهای ماهیتی دارد.
در بین مشغولان این حرفه موضعگیری منفی را نسبت به این واقعیت که سینما آموزش میدهد شاهد هستم. دلیل این موضعگیری منفی شاید مسئولیت سنگینی باشد که بر عهدهی سینماگر از جمله فیلمنامهنویس ، کارگردان و تهیهکننده قرار دارد. در این رشته فرد باید تعهد عمیقی داشته باشد که از روی علم فیلم بسازد و ناخواسته دروغ نگوید.
چرا به فیلمسازی نیاز داریم؟
فیلمسازی یکی از بایدهای هر جامعهای است. نیاز به فیلم دیدن و داستان شنیدن در هر شخصی وجود دارد. چون انسانها همیشه احتیاج دارند که خودشان را در آینه نگاه کنند تا شاید کمی بهتر باشند. البته تشخیص این نیاز در شخص، خودش پیش نیازهایی دارد و اغلب ناخودآگاه خود را در آینه ذهنمان برانداز میکنیم.
چه کسانی در فیلمسازی موفق خواهند شد؟
انسانهایی که بیشتر از هر موردی به مسائل روانشناختی و جامعهشناختی علاقه دارند مناسب کار در این رشته سینما و فیلمسازی هستند که البته مسلماً باید دارای روحیهای سختکوش و مقاوم باشند. برای آشنایی دقیق با این رشته مسابقات دو استقامت را هر روز ۵ ساعت ببینید. با کمی شوخطبعی جالبترین بخش تحصیل من، زمان ورود به این رشته بود.
صنعت فیلمسازی در ایران
ایران کشور مناسبی برای تحصیل در رشته سینما و فیلمسازی نیست. سینما فضایی برای زندگی خودش می خواهد که در ایران متأسفانه این فضا نیست یا خیلی محدود است. یکی دیگر از چیزهایی که در فضای فعلی سینما خوشم نمیآید موضعگیری خصمانهای است که همکاران سینماگر نسبت به یکدیگر دارند. امیدوارم روزی بتوانند همدیگر را دوست بدارند حتی اگر با نظرات و شیوهی کار همدیگر مخالفت میکنند.
جایگاه زیبایی در فیلمسازی
یک فیلمساز همچون دیگر هنرمندان به زیبایی علاقه دارد و در زیبایی رشد میکند و این زیبایی در احترام، دوست داشتن، ادب و آرامش پیدا میشود.
آیندهی رشته کارگردانی سینما و صنعت فیلمسازی
کسی از آینده خبر ندارد. نمیدانم آینده من در رشته کارگردانی سینما و صنعت فیلمسازی چه خواهد شد. مسلماً دوست دارم آینده بهترین حالت ممکن بشود اما از همین لحظه خودم به عنوان کسی که علاقمند به کارگردانی سینما است و تحصیلاتش را بر پایه سینما بنا نهاده احساس رضایتی غیر قابل وصف و شادیبخش دارم و خدا را سپاس میگویم که هنری به این زیبایی در جهان وجود دارد.
توصیهای برای علاقمندان به فیلمسازی
توصیهی من برای افرادی که تازه میخواهند به رشته سینما ، فیلمسازی و کارگردانی وارد شوند این است که کفشهای آهنی به پا کنند و سپر همراه ببرند.
“لطفاً به این یادداشت امتیاز دهید”