یوستین گردر نویسندهای برای تمام سنین
مطمئنن تا به حال برای خیلی از ماها پیش اومده که کتاب یک نویسنده رو بخونیم و از اون خوشمون بیاد و باعث بشه که کتابهاش رو دنبال کنیم. من در این یادداشت میخوام بگم چی شد که با یوستین گردر و کتاب دنیای سوفی آشنا شدم و یوستین گوردر تبدیل شد به یکی از نویسندههای مورد علاقه من.
وقتی می خواستم برم اول دبیرستان، یک مدرسه تازه تأسیس نزدیک خونمون باز شده بود که اونجا ثبت نام کردم. ما بچههای دومین دورهاش بودیم. یعنی قبل از ما فقط یک سری دانش آموز توی اون مدرسه سال اول دبیرستان رو گذرونده بودن و خیلی نوپا بود و هنوز حتی بناییش کاملاً تموم نشده بود. ولی چون یک مدرسهی اسماً غیر انتفاعی بود تلاش میکرد که دانش آموزا یعنی ماها زمان زیادی رو تو مدرسه بگذرونیم که هزینهای که برامون پرداخت میشد، حداقل توجیه زمانی داشته باشه.
البته با توجه به شرایط نوپا بودن و تازه تأسیس بودن مدرسه، ساعتهای زیادی رو تو مدرسه بیکار بودیم و البته که به ما خیلی خیلی خوش میگذشت و هیچ مشکلی با این قضیه نداشتیم و به خانوادههامون هم نمیگفتیم که یکوقت اونا نیان مدرسه و باعث پر شدن بهترین ساعتهای مدرسهی ما بشن.
آشنایی با کتاب دنیای سوفی
ولی مدیر مدرسه بعضی وقتا انگار دچار عذاب وجدان میشد وقتی ما رو زیاد علاف و بیکار میدید و تصمیم گرفت چند تا از شاگردهای قدیمیش که اون موقع تازه دانشجو شده بودن رو بیاره تا تو کلاس و ساعتهای بیکاری با عناوین مختلف سر ما رو گرم کنن. یکی از این خانمها دختر خانم خوشگل و بامزهای بود که اسمش مهرک بود. با اینکه از اون زمانها خیلی میگذره من حتی قیافه و صداشو یادمه. فامیلشو اما یادم نیست. این خانم مهرک تصمیم گرفت برای سرگرم کردن ما یک کار جالب انجام بده. هر هفته یک ساعت می اومد سر کلاس ما و تو این یک ساعت برای ما کتاب می خوند. کتابی که برای خوندن برای ما انتخاب کرد “کتاب دنیای سوفی” بود. و این طوری شد که من با یوستین گردر آشنا شدم.
آقای یوستین گردر یک نویسنده ی اهل نروژ هستن که فلسفه تدریس میکنن و تمام کتابهاشون ابعاد فلسفیه زندگی رو در قالب یک داستان بسیار جذاب و شیرین و البته تا حدودی تخیلی بیان میکنن.
یوستین گردر نویسنده مورد علاقه من
مطمئناً تو اون دوره کلاس نتونستیم کل کتاب دنیای سوفی رو بخونیم و تمومش کنیم اما واقعاً اینقدر این کتاب برای من جذاب و دوست داشتنی بود که خودم رفتم خریدمش و شروع کردم به خوندن. یک کتاب فوقالعاده قشنگ و جذاب که آدمو وادار به فکر کردن در مورد خودش میکنه. از اون به بعد اینقدر به این نویسنده علاقهمند شدم که هر ماه یکی از کتابهاشو برای خودم میخریدم و به نظرم داستانهاش یکی از دیگری جذاب تر و قابل تامل تر بودن.
بعد از گذشت چندین سال دیگه کتابهاش تو کتابخونم مونده بودن و جزء کتابهای خونده شدهی در حال خاک خوردن تو کتابخونم بودن. تا اینکه چند ماه پیش چشمم به یکی از اونها افتاد و از کتابخونه درش آوردم و شروع کردم به ورق زدنش که یکهو متوجه شدم داستانش منو گرفته و نیم ساعته همونجا خشک شدم و دارم کتاب میخونم. این شد که دوباره بعد از چندین سال شروع به بازخوانی کتابهای یوستین گوردری که داشتم کردم. و جالبیش اینجاست که الان که با سن بیشتر و پختگی بیشتر کتاب هاشو میخونم، معانی کتاب کاملاً با اون زمان برام متفاوت شده و به نظرم واقعاً کتابهاش بسیار بسیار روشن کننده هست و به خود شناسی میتونه کمک کنه.
چرا کتابهای یوستین گردر را پیشنهاد میکنم؟؟
اکثر داستانها یک شخصیت بچه یا نوجوون داره و داستانها حالت تخیلی و کودکانه دارن ولی جالبیش اینجاس که در قالب یک همچین داستانی، موضوعات فلسفی گفته میشه و واقعاً این هنر یک نویسنده هست که بتونه نوجوونها رو به این فکرها بندازه.
معمولاً هر کتابی برای مخاطبهایی با بازهی سنی مشخص، نوشته میشه و نویسنده مخاطب خودشو بر اساس سن و سال انتخاب میکنه. اما کتابهای یوستین گردر اینطور نیست. داستانهاش برای آدمهایی با هر سنی خوب و مناسب و جالب هست و هر آدمی با هر سن و سالی که باشه از خوندن کتابهاش برداشت مناسب سن خودشو میکنه و در راه خودشناسی و افزایش آگاهی و فلسفه میتونه کمک کننده باشه.
اگر شما هم به رمان و کتاب علاقهمندید میتوانید بیشتر بخوانید.
یادداشتهای دیگر از سیما علوی رو اینجا دنبال کنید.