آشنایی با رشته طراحی صنعتی از دید یک دیزاینر حرفه‌ای

905

ما روی تمام جهان تأثیرگذاریم!

من داریوش حسنعلی هستم. لیسانس طراحی‌ صنعتی از دانشگاه تهران. رشته طراحی صنعتی یک رشته‌ی فوق‌العاده جذاب با دایره‌ی بسیار وسیعی از تخصص‌ها هست که در واقع رشته‌ای بینا رشته‌ای محسوب میشه. بسته به علاقه‌ی هر شخص، حوزه‌های مختلفی هست برای یک طراح صنعتی که می‌تونه فرصت‌های زیادی رو برای خلاقیت و شکوفایی فرد فراهم بکنه. در ادامه این یادداشت شما رو با رشته طراحی صنعتی آشنا می‌کنم.

رشته طراحی صنعتی

شاخه‌های متنوع کاری یک طراح صنعتی

برای مثال در رشته طراحی صنعتی، شاخه‌های طراحی محصول؛ طراحی وسایل نقلیه؛ طراحی مبلمان؛ طراحی گجت‌ها؛ طراحی بسته‌بندی؛ طراحی خدمات؛ طراحی جواهر؛ طراحی لباس و فشن و مد؛ طراحی قالب‌های صنعتی و حتی طراحی اپلیکیشن و … بخشی از تخصص‌هایی هستن که فرد می‌تونه درشون کار کنه.

البته خود هر شاخه زیر شاخه‌های متنوعی داره. برای مثال من به خاطر علاقه‌ام به متریال چوب، از اوایل دانشگاه باهاش آشنا شدم و امروز در حوزه ی طراحی محصولات چوبی کار‌ می‌کنم.

دوره تحصیل رشته طراحی صنعتی

طراح صنعتی

همونطور که گفتم فضای بسیار منعطفی در رشته طراحی صنعتی وجود داره. به خاطر‌ واحدهای متنوع درسی که وجود داره میتونه دوره تحصیل جذابی رو به وجود بیاره. به شرطی که شما عاشق خلق کردن و به وجود آوردن چیزهای جدید باشید. البته لازمه که همیشه به اطرافتون توجه کنین و البته عاشق جزئیات باشید.

چرا من رشته طراحی صنعتی رو دوست دارم؟

چیزی که باعث شده من رشته طراحی صنعتی رو دوست داشته باشم، متناسب بودن با شخصیت، خلق‌وخو و استعدادهام بوده. نکته دیگه اینکه از انجامش لذت می‌برم و برام مثل تفریح میمونه.

حضور در فضای آکادمیک برای این رشته الزامیه بخاطر اینکه شاید شما چیزهای خاصی (البته ظاهراً) از اساتید یاد نگیرید اما حضور در جَو موجود در دانشگاه و حضور دانشجویان خلاق و آشنا شدن با تفکر و دانسته‌هاشون و همین‌طور بدست آوردن لینک‌های ارتباطی مختلف چه در دوره‌ی دانشجویی برای یادگیری مسائل مربوطه‌ی بروز و همچنین برای پیدا کردن کار ( البته بیشتر پروژه‌ی آزاد) برای بعد از فارغ التحصیلی از لزومات مطرح شدن در این رشته هست.

“حضور در فضای آکادمیک برای این رشته الزامیه”

فضای رشته طراحی صنعتی چگونه است؟

در رشته ی طراحی صنعتی ما با موادهای مختلف و روش‌های ساختشون در تولید محصولات مختلف آشنا می‌شیم. همین‌طور با اصول طراحی، الزامات طراحی و همین‌طور تاریخ طراحی صنعتی و مبانی و اساس طراحی و همین‌طور مبانی رنگ و هنرهای تجسمی آشنا می‌شیم.

نکته دیگر اینکه در پروژه‌هایی که به عنوان واحد درسی تعریف شده مراحل طراحی یک محصول که از تحقیقات شروع میشه و به ساخت یک نمونه‌ی اولیه از محصول ختم میشه رو طی می‌کنیم. به همین دلیل، چون پروسه طراحی پیچیده‌تر و مفصل‌تر از چیزی هست که بشه در یک درس دو واحدی یا حتی بیشتر گفته بشه، لازمه که دانشجو حین تحصیل به عنوان کارآموز در شرکت‌ها و کارخانه‌ها و کارگاه‌های مختلف که بر اساس علایقش انتخاب می‌کنه تجربه کسب کنه.

این موضوع که دانشجو فیلد مورد علاقه‌اش رو در ترم‌های اول بشناسه و پروژه‌های دانشگاهی خودش رو در اون فیلد کار کنه و در همون حوزهی مورد نظر کاراموزی کنه باعث میشه شوق بیشتری برای ادامه‌ی فعالیت در رشته طراحی صنعتی داشته باشه.

باید بهتون بگم که جالب‌ترین بخش تحصیلم علاقه‌مند شدن به چوب و همین‌طور برند شدنم در این حوزه در داخل دانشگاه خودم بود.

این رشته برای چه افرادی مناسب است؟

رشته طراحی صنعتی

این رشته مناسب افرادیست که از ساختن لذت میبرن و با کثیف شدن لباسشون و یا گچی یا گلی شدن دستاشون مشکلی ندارن.

همچنین کسایی که میتونن عیب‌های محصولات رو متوجه بشن و پیشنهادی برای بهتر شدنش داشته باشن. همینطور کسانی که از ایده پردازی‌های خلاقانه لذت میبرن و از آفریدن یک چیز(محصول و..) لذت میبرن و البته OCD دارن.

“رشته طراحی صنعتی برای افرادی که عاشق خلق کردن هستند و از این کار لذت میبرن و ایده دارند بسیار مناسب است” 

دیزاینر یا طراح!

در مورد تأثیر رشته طراحی صنعتی در جهان امروز باید گفت؛ در واقع هر چیزی که ساخته‌ی دست بشر هست آفریده شده‌ی ذهن یک دیزاینره. مهم‌ترین تأثیر یک طراح در دنیا زیبا شدن و راحت شدن استفاده‌ی هر چیزیه که در تعامل با انسان است. همینطور بوجود آوردن و خلق کردن محصولات جدید برای نیازهای کشف شده توسط همان طراح برای آسان شدن زندگی انسان‌هاست.

در واقع یک طراح می‌بیند. می‌اندیشد. شناسایی می‌کند و بر اساس آن راه حل م‌یدهد.

اگر طراحان نبودند انسان‌ها همچنان سوار خودروهایی با ظاهر قوطی حلبی بودند.

آدم‌های مطرح در رشته طراحی صنعتی

طراح صنعتی

  • نادر فقیه‌زاده، طراح بی ام و
  • محمد حسین امینی یکتا، طراح ون مفهمومی بنز
  • کورش منصوری، صاحب کارخانه تیونینگ منصوری
  • بیژن پاکزاد، صاحب برند بیژن؛ طراح عطر و لباس

از دیگر آدم‌های مطرح این رشته باید فیلیپ استارک، کریم رشید و لوییجی کولانی نام ببرم.

جایگاه اجتماعی رشته طراحی صنعتی

در نظر عموم مردم ما به عنوان مهندس شناخته میشیم. البته این یک اشتباه محضه چون در واقعا جایگاه طراح بالاتر از مهندس هست. اگر بحث ذهن عیب جوی دیزاینر رو کنار بزاریم عموماً ما به عنوان شخص آفریننده و خلاق شناخته میشیم. کسی که در واقع از هر چیزی اطلاع داره حتی مباحث جامعه شناسی و روانشناسی تا فیزیک و ریاضی و هنرهای تجسمی.

درواقع کسی که همه چیز بلده. مخصوصاً مسائل فنی(موجود کاربردی در خانه برای اهالی:لوله کشی، ریگلاژ درب کابینت، ساخت پاور پوینت، تعمیر لوازم منزل، نقاشی در و دیوار، جوشکاری و…)

آینده من و شما رشته طراحی صنعتی

آینده‌ی من به شخصه در حوزه‌ی محصولات چوبی رقم خواهد خورد. هدفم اینه که برند شخصی خودم رو راه بندازم. کسب‌وکار خصوصی و شرکتی که ایده‌ی شخصی خودم هست رو راه‌اندازی کنم و تشکیل بدم و در داخل کشور و سپس صادرات مطرح بشم.

درباره آینده رشته طراحی صنعتی باید بگم، جامعه و کشور ما و هر کشور در حال توسعه‌ای نیاز به طراح داره. چه طراح محصول. چه طراح خدمات. چون بدون طراحی هیچوقت مشکلات زیادی که در سطح زندگی هر شهروند وجود داره نه شناسایی میشه و نه راه حل درستی برای حل کردنش تعریف میشه.

در دنیا کاملاً این موضوع جا افتاده که هر شرکت برای اینکه جایگاهی در بازار داشته باشه نیاز داره که از یک تیم طراحی قوی استفاده کنه. برای مثال کیا موتورز (KIA) بعد از استخدام سرطراح آئودی در تولید و فروش محصولاتش انقلاب بپا کرد. یا شرکت شیائومی از فیلیپ استارک برای طراحی گوشی‌های خودش دعوت کرد.

رشته فیلم‌سازی راهی برای تغییر مسیر زندگی من

به نظرم ایران میتونه کشور مناسبی برای یک فارغ‌التحصیل رشته طراحی صنعتی باشه. البته که این موضوع رابطه‌ی مستقیمی با نگرش فرد نسبت به زندگی داره. اما خب قطعاً ما در زمینه طراحی صنعتی ضعیف هستیم.

یادداشت های وج ورد رو از دست ندید

اوضاع شغلی یک طراح صنعتی

اوضاع شغلی وابستگی زیادی به خود فرد داره و فیلد کاریی که انتخاب کرده!

هم میتونه خوب باشه و هم نه چندان خوب. همه چیز بستگی به خودتون داره.

برای آشنایی دقیق با رشته طراحی صنعتی جدای از مطالعات وب، آشنایی با دانشجویان این رشته و گپ‌وگفت با اون‌ها خیلی میتونه به شما کمک کنه.

سختی‌های دوران تحصیلی رشته طراحی صنعتی

از سختی‌های تحصیل در رشته طراحی صنعتی کار زیاد و واحد های درسی که عمدتاً عملی هستن رو باید بگم. و البته همینطور هزینه‌های بعضاً زیادی که متحمل میشین رو باید ذکر کنم‌. اما یکی از سختی‌های اصلیش اینه که ما هیچوقت مزه تابستون رو نفهمیدیم. چرا که ارائه کارهای ترم مهر در اسفند اتفاق میوفتاد. ژوژمان ترم بهار هم در تیر و بعضاً حتی مرداد برگزار میشد.

با رشته معماری آشنا هستید؟؟؟؟

از کدام بخش تحصیل در رشته طراحی صنعتی خوشم نمیومد؟!

چیزی در این رشته نبود که بدم بیاد. البته بجز شیت‌بندی و ارائه‌های تئوری و همین‌طور دروس محاسباتی.

یادداشت های وج ورد رو از دست ندید

توصیه مهم برای شما!

توصیه‌ای که میتونم داشته باشم اینه که اگر عاشق این رشته نیستین و هوش تجسمی فضایی پایینی دارین یا اگر درک سه بعدیتون ضعیفه وارد این رشته نشین.

اما اگر همه‌ی این موارد رو داشتین وارد این رشته شدین، هر چه زودتر شاخه‌های مختلف رو مطالعه کنین و فیلد مورد علاقتون رو انتخاب کنین چون بعد از دانشگاه خیلی دیر شده برای این موضوع.  هر چند که ناممکن نیست.

نویسنده: داریوش حسنعلی

در مورد رشته‌های دیگر می‌تونید پرونده معرفی رشته‌های تحصیلی رو مطالعه کنید.

به این مطلب امتیاز دهید

آشنایی با رشته طراحی صنعتی از دید یک دیزاینر حرفه‌ای
4.6 (92.86%) 14 votes