اصل پارتو
در سال ۱۹۰۶ میلادی شخصی به نام ویلفردو پارتو (vilfredo pareto) اهل کشور ایتالیا در مطالعهای دریافت که ۸۰ درصد زمینهای کشور ایتالیا در دست ۲۰ درصد از افراد این کشور است. او که یک اقتصاددان بود قصد داشت بر اساس این یافته، نتایجی با ماهیت اقتصادی و اجتماعی به دست آورد. ویلفردو پارتو با مطالعات بیشتری که در این خصوص انجام داد، متوجه شد که این نتایج در سایر کشورها نیز مقدار مشابهی دارد و حتی در بسیاری موارد قابل تعمیم است. به همین منظور این یافتهها بهعنوان یک اصل معرفی شد که به آن اصل پارتو یا همان اصل ۸۰ – ۲۰ میگویند. گسترشپذیری این اصل تا جایی پیش رفت که در علم آمار، مبحثی تحت عنوان توزیع پارتو را نیز به خود اختصاص داد.
موارد اصل پارتو
اکنون به بعضی از مواردی که شامل اصل پارتو میشود اشاره میکنیم:
- ۸۰ درصد ثروت یک کشور در دست ۲۰ درصد افراد است.
- ۸۰ درصد مشکلات ناشی از ۲۰ درصد عوامل است.
- ۲۰ درصد مشتریان، ۸۰ درصد سود را رقم میزنند.
۸۰ درصد سود، ناشی از ۲۰ درصد محصولات یا خدمات است.
- ۸۰ درصد کاهش بهرهوری کار، ناشی از ۲۰ درصد عوامل ایجاد آن است.
- ۸۰ درصد ارزش کسبوکار شما، ناشی از ۲۰ درصد مراحل انجام کار است.
- ۸۰ درصد نتایج بهدستآمده در هر کاری از ۲۰ درصد تلاش شما حاصل میشود.
- و …
همانطور که مشاهده میشود این اصل در بسیاری از موارد اثر خود را نشان داده است. بنابراین نقطه عطف و موفقیت در هر زمینهای شناسایی ۲۰ درصد طلایی و تمرکز بر آن و حرکت در جهت رسیدن به نتایج آن است.
اصل پارتو در زندگی روزمره
همین اصل را در زندگی روزمره خود نیز میتوان مرور کرد. فعالیتهایی را که در طول یک روز باید انجام دهید لیست کنید. خواهید دید که ۲۰ درصد این فعالیتها، ۸۰ درصد نتایج دلخواه شما را رقم خواهد زد.

یکی از مهمترین مشکلاتی که امروزه با آن مواجه هستیم عدم شناسایی این ۲۰ درصد طلایی هست. چراکه بیشتر زمان، انرژی و هزینه هر فرد یا گروهی را ۸۰ درصدی به خود اختصاص میدهد که به ۲۰ درصد نتایج منجر میشود و همین عدم شناسایی باعث عدم توفیق میشود. اگر به زندگی افراد موفق نگاهی بیندازیم، بهوضوح تأثیر آن اصل را در موفقیت آنها خواهیم یافت. حتی بسیاری از افراد موفق از این اصل در سخنرانیهای خود نیز استفاده میکنند و آن را رمز موفقیت خود میدانند. آنها معتقدند که ۸۰ درصد تأثیر مطالب سخنرانی ناشی از ۲۰ درصد مطالب ارائهشده است. پس باید این ۲۰ درصد طلایی را شناسایی کرده و در جهت آن حرکت کنیم تا به نتایج باورنکردنی که منجر میشود برسیم. به امید یافتن ۲۰ درصدهای طلایی در همه امور و در تمام مراحل زندگی فردی و اجتماعی.
برای خواندن یادداشتهای دیگر از محمدحسین هراتی اینجا را کلیک کنید.