فیلم شهر موش ها ۲ ؛ بازگشت کپل و دوستانش به سینما بعد از سالها
فیلم شهر موش ها ۲ و مرضیه برومند
حتماً خیلی از بچههای دهه ۵۰ و ۶۰ با فیلم محبوب مدرسه موشها خاطره دارند. فیلم شهر موش ها ۲ ساخته مرضیه برومند در ادامهی شهر موشها کارتون زیبا و خاطرهانگیز دهه شصت است. که در این نسخه از فیلم موشهای شهر موشها بزرگ شدهاند و تشکیل خانواده دادهاند و تا حدودی هم مدرن شدهاند. اگر تا کنون مؤفق به دیدن این فیلم نشدهاید پیشنهاد میدهیم که حتماً آن را تماشا کنید. در این یادداشت میخواهیم به تحلیل و نقد این فیلم بپردازیم پس با من همراه باشید.
خلاصه فیلم شهر موش ها ۲
فیلم شهر موش ها ۲ از جایی آغاز میشود که ۳۰ سال از موش های قسمت اول گذشته و موشهای نام آشنای قسمت اول همه خانواده تشکیل دادهاند و مدرسه موشها این بار بزرگتر و مجهزتر و به دست کودکان نسل قبلی است. در شهر موشها همه چیز با خوبی و مهربانی پیش میرود. آواز و زیبایی در این شهر بر قرار است. تا روزی که بچههای کپلخان (صورتی و کپلک) به همراه پسر خدمتکارشان (مشکی) به خاطر پیدا کردن گردو از شهر خارج شده و در دل طبیعت وارد میشوند. در آنجا با «پیشو» بچه گربهای سفید در سبد مواجه میشوند.
در ابتدا موش کور مسئولیت نگهداری آن را به عهده میگیرد اما «اسمش نبرهای بد» او را مورد آزار و اذیت قرار میدهند تا او مجبور میشود پیشو را به شهر بیاورد. زمانی که مردم شهر از حضور پیشو در شهر موشها با خبر میشوند میخواهند پیشو را به اسمشو نبر تحویل بدهند اما بچه موشها که میدانند اگر پیشو را تحویل دهند، اسمشو نبر او را نابود میکند، میخواهند جان پیشو را حفظ کنند و نه حاضر میشوند پیشو را به اسمشو نبر تحویل دهند نه به مردم شهر موشها، از اینجا نبردی بین بچه موشها و اسمشو نبر آغاز میشود که به نابودی اسمش نبر پایان مییابد.
فرم شهر موش ها
این شهر با عروسکهای زیبای طراحی مرضیه محبوب و دکور فوقالعادهی آقای شاه ابراهیمی طراحی شده بود که بسیار چشم نواز بود. گروه ایده پرداز و اتاق خلاقیت این فیلم با حضور پوریا عالمی، محمد بحرانی و ابراهیم حقیقی کارشان را بسیار خوب انجام دادهاند، مرضیه برومند در مرتبهی استادی تولید کار کودک و نوجوان، علیالرغم اینکه اینبار از حضور حمید جبلی و ایرج طهماست استفاده نکرده بود، اما گروهی بسیار خلاق جمع کرده بود.
هزینهی ۶ میلیاردی فیلم شهر موش ها ۲ در سال ۹۳ رکورد فروش بیش از ۱۲ میلیارد را در سینماهای ایران شکست. فضای صمیمی که در شهر ایجاد شده بود از خانههای کاهگلی که نمای بیرونی آن شبیه به ماسوله بود. این فضای روستایی در معماری و ترکیب رنگها فضایی آرامش بخش برای کودکان و مخاطبان بزرگسال فراهم آورده بود. (رنگ سبر برگهای درختان در پس زمینهی کاهگلی دیوار شهر حس آرامش القا میکند.)
انتخاب شعرها بسیار متناسب است، زمانی که شعر گربهها (اسمش نبر) شنیده میشود، از حروف (خ و ک) بیشتر استفاده میشود که حروفی خشونت بار است. اما در مقابل اشعار شهر موشها از حروفی مانند (م و ن) استفاده میشود که بار عاطفی بیشتری دارد.
فرم دیگری که به درستی استفاده شده، اسم بچههاست: صورتی و مشکی از رنگهای فرعی هستند. مشکی از ترکیب ۳ رنگ اصلی قرمز و زرد و آبی ساخته میشود. صورتی نیز رنگی است که از ترکیب قرمز و سفید ساخته میشود. رنگ بچه موشها که از ترکیب رنگها ساخته میشوند به شکلی تحول نسل جدید را نشان میدهد. به همینخاطر هم صورتی فردی است که برای معرفی پیشو، برای مردم شهر آواز میخواند.
موش کور در این فیلم به فرم کسی که کور است اما در ایجاد بصیرت جدید بچهها مانند یک راه کمک کننده است.
مفاهیم اجتماعی فیلم شهر موش ها ۲
نسل دوم موشها در شهری زیبا دیده میشوند. نسل اولیهی موشها حالا پیرتر هستند و شهری زیبا را تشکیل دادهند. شهری پر از زیبایی و موسیقی. موشهای کوچک شهر نسل جدیدی هستند با تفکر جدید. اما همچنان نگاه نسل قبل به «اسمش نبر» مانند قبل است. همچنان «اسمش نبر» چنان دشمن سیاهی است که حتی بردن نامش هم باعث ترس و وحشت در شهر میشود.
اما زمانی که کپلک و صورتی و مشکی با تمام محدودیتهایی که برای خارج شدن از شهر وجود دارد، برای پیدا کردن گردو به بیرون شهر میروند، به شکلی نشان میدهد که آنها قرار نیست پیرو تفکر قبلی باشند. بچه موشها با بچه گربهای مواجه میشوند که مادرش آن را در سبدی گذاشته است. «پیشو» بچه گربهای است که نیاز به مراقبت دارد. بچه موشها میخواهند آن را نگهداری کنند. نسل بعدی میخواهد خطر کند. به دلایل مختلف میخواهد راههای ارتباطی را خودش انتخاب کند.
حتی در جایی میشنویم که «کپلک» میگوید میخواست به پیشی، زبان موشها رو یاد بده. پیشو را لمس میکنند آن را نرم و لطیف تشخیص میدهند. نسل جدید قوهی تشخیص خود را دارند و خودشان میخواهند تشخیص دهند.
تغییر نسل در شهر موش ها
پیدا شدن پیشو و پیچیدن خبر در شهر موشها، داخل مدرسه اتفاق میافتد. آن هم در آزمایشگاه شیمی. در درجه اول مدرسه جایی است که نماد پرورش یافتن نسل جدید است. انتخاب آزمایشگاه شیمی برای قایم کردن پیشو بسیار انتخاب هوشمندانهای بود. همانطور که میدانیم آزمایشگاه شیمی محلی برای فعل و انفعالاتی است که منجر به تغییر میشود. آزمایشات باعث «تغییر» در مواد میشود. همان اتفاقی که گویی باید در تفکر بیفتد.
زمانی که بچه موشها از آزمایشگاه بیرون می آیند، صورتی (یکی از رنگ های ترکیبی) با زبان شعر و آواز و موسیقی برای شهر موشها وضعیت پیشو را طرح میکنند، عنصر تغییر برای مردم اعمال شد. آواز و موسیقی که با احساسات و کلمات با عشق بیان میشود کار خودش را می کند.
و جملهی کلیدی که آقای معلم به دختر مورد علاقهاش میگوید: «نگاه بچهها به دنیا خیلی زیباست. نگاه آنها باعث شد مردم جور دیگهای نگاه کنند، باید بتوانیم مثل بچهها به دنیا نگاه کنیم نگاه بچهها به دنیا زیباست.»
فیلم شهر موش ها ۲ ساخته مرضیه برومند لحظات زیبا و صمیمی برایمان خلق میکند. لحظاتی که میتوانیم متحد باشیم و بر دشمن شکست ناپذیر پیروز شویم. لحظاتی که هم برای کودکان ماندگار است و هم برای بزرگسالان خاطره انگیز.
فیلم شهر موش ها درباره ی تغییر است. با شهر موشها به تغییر فکر کنیم.
برای پیدا کردن فیلمهای ارزشمند تاریخ سینما اینجا را کلیک کنید.
یادداشتهای پوریا سمندری را با کلیک بر روی نام دنبال کنید.
لطفاً به این یادداشت امتیاز دهید